Zelenskyi: Trumpin kanssa keskusteluja Zaporizzjan ydinvoimalan tulevaisuudesta- ei omistajuudesta

20.03.2025

Kysymys kuuluukin: oliko kyse väärinymmärryksestä vai muuttuiko Ukrainan kanta poliittisten syiden vuoksi?  

Zelenskyi kävi puhelinkeskustelun 19. maaliskuuta Trumpin kanssa. Kuva: Ukrainan presidentin kanslia
Zelenskyi kävi puhelinkeskustelun 19. maaliskuuta Trumpin kanssa. Kuva: Ukrainan presidentin kanslia

Kello 18:46. Teksti: Nina Laakso/ 24-verkkolehti

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi 19. maaliskuuta keskustelleensa Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin kanssa mahdollisesta Yhdysvaltain avusta Euroopan suurimman ydinvoimalan, Zaporizzjan ydinvoimalaitoksen, jälleenrakennuksessa. Voimala sijaitsee edelleen Venäjän miehittämällä alueella, eikä Ukrainalla ole pääsyä sen ympäristöön. 

Tänään 20. maaliskuuta Norjassa vierailulla oleva Zelenskyi totesi että Trumpin kanssa käydyn keskustelun aikana ei puhuttu mahdollisuudesta luovuttaa Ukrainan ydinvoimaloiden omistusta Yhdysvalloille.

Zelenskyin mukaan maassa olevat viisitoista ydinvoimalaa kuuluvat Ukrainan kansalle, Ukrainan valtiolle, ja asiasta ei edes keskustella.

Trumpin ja Zelenskyin  puhelintapaamisen jälkeen antamassaan lausunnossa Valkoinen talo ilmoitti, että Ukrainan voima- ja ydinvoimaloiden tilannetta on käsitelty, jotka on tarkoitus sisällyttää 30 päivän aselepoon, josta neuvotellaan lähipäivinä.

Yhdysvaltojen mukaan tekstiin lisättiin ehdotus, jonka mukaan Yhdysvallat investoisi ja ottaisi vastuun niiden hallinnoinnista, koska "se edustaisi parasta suojaa".

Valkoisen talon mukaan Trump ehdotti, että amerikkalainen omistus olisi paras suoja muun muassa voimalaitokselle, mutta ei täsmentänyt, koskiko tämä nimenomaan Zaporizzjan laitosta. Zelenskyi vahvisti 14. maaliskuuta, että Zaporizzjan voimalan ja muiden Venäjän miehittämien alueiden kohtalosta oli keskusteltu Yhdysvaltain kanssa jo aiemmin Saudi-Arabiassa käydyissä kahdenvälisissä neuvotteluissa. 

Tällä hetkellä Venäjän hallussa oleva Zaporizzjan ydinvoimala ei tuota sähköä Ukrainalle. Toistuvat Venäjän iskut maan energiainfrastruktuuriin ovat katkaisseet sen yhteyden Ukrainan sähköverkkoon. Venäjä ei ole vastannut vetoomuksiin laitoksen hallinnan palauttamisesta Ukrainalle, ja jotkut asiantuntijat pitävät voimalan takaisinvaltausta vaikeana ilman laajempia sotilaallisia operaatioita alueella. 

Kysymys kuuluukin: oliko kyse väärinymmärryksestä vai muuttuiko Ukrainan kanta poliittisten syiden vuoksi?