Venäjän ulkoministeri Lavrov : Venäjä ei hyväksy Nato-maiden muodostamaa "rauhanturvajoukkoja" Ukrainaan
Yhdysvaltojen ulkoministeri on kommentoinut rauhanturvaajien mahdollista roolia viittaamalla muihin vaihtoehtoihin, kuten satelliittivalvontaan ja teknologisiin ratkaisuihin.

Kello 18:24. Teksti: Nina Laakso/ 24-verkkolehti
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on jälleen painottanut tarvetta puuttua Ukrainan konfliktin "perussyihin" kaikissa rauhanneuvotteluissa. Tämä näkökulma on tullut entistä ajankohtaisemmaksi sen jälkeen, kun Ukraina ilmoitti hyväksyvänsä Yhdysvaltojen ehdottaman väliaikaisen aselevon.
- Vaadimme, että mikä tahansa lähestymistapa, yritys tai aloite Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi on keskitettävä konfliktin perussyiden poistamiseen, Lavrov toteaa.
Venäjä on alusta asti perustellut sotatoimiaan Ukrainassa "erityisenä sotilasoperaationa", jonka tarkoituksena on torjua maan väitettyä natsismia sekä estää sen liittyminen Natoon. Yli kolmen vuoden sodankäynnin jälkeen neuvottelut ovat nyt keskittyneet turvallisuustakuisiin, joita Ukraina vaatii rauhan saavuttamiseksi. Samalla on kuitenkin noussut esiin mahdollisuus, että Ukrainan on luovuttava osasta aluettaan osana rauhansopimusta.
Lavrov varoitti, että eurooppalaiset maat ovat yleistyneen "rauhanturvaajien" lähettämisen kannalla Ukrainaan, mutta Venäjä ei tule hyväksymään tätä Nato-maiden muodostamaa vaihtoehtoa. Hänen mukaansa tämä tarkoittaisi tosiasiassa Naton joukkojen läsnäoloa Ukrainan maaperällä, mikä ei edistä rauhaa.
Yhdysvaltojen muuttuva linja
Lavrov nosti esiin myös Yhdysvaltojen suhtautumisen muutoksen, erityisesti Donald Trumpin hallinnon noustua valtaan. Venäjän ulkoministerin mukaan Washington on alkanut pohtia, onko Joe Bidenin hallinto mahdollisesti ylittänyt valtuutensa sotilaallisessa tuessaan Ukrainalle. Viime viikkoina Yhdysvallat on ottanut etäisyyttä Ukrainan tukemisesta, mikä on osaltaan vauhdittanut aseleponeuvotteluja.
Lavrov lisäsi, että Yhdysvallat haluaa siirtää Ukrainan tukemiseen keskittyvän Ramstein-ryhmän johtajuuden Britannialle. Tämä ryhmä, joka koostuu yli 50 Ukrainan liittolaismaasta, on kuukausien ajan tukenut Ukrainan asevoimia.
- Nato on ollut keskeisessä roolissa Ramstein-formaatissa, jota Yhdysvallat johti Joe Bidenin presidenttikaudella. Nyt amerikkalaiset haluavat antaa tämän ohjakset brittiläisille, Lavrov totesi ja lisäsi, että Euroopan linja muuttuu yhä sotilaallisemmaksi.
Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteiden tila
Venäjä ja Yhdysvallat ovat olleet vakavassa kriisissä sodan alusta lähtien, mutta Trumpin hallinnon myötä osapuolet ovat osoittaneet aiempaa suurempaa halukkuutta parantaa välejään. Jo nyt on pidetty ensimmäisiä kasvokkain tapahtuneita tapaamisia maiden edustajien kesken.
Lavrov korosti, että yhdysvaltalaiset diplomaatit ovat ilmaisseet halukkuutensa normalisoida suhteet Venäjään, samalla kuitenkin korostaen maiden erillisiä kansallisia etuja.
- On selvää, että Yhdysvallat ja Venäjä ovat valtioita, joiden kansalliset edut eivät koskaan tule olemaan identtiset. Ne eivät voi täsmätä edes 50-prosenttisesti. Mutta silloin, kun niillä on yhtäläisyyksiä, meillä poliittisina vastuunkantajina on velvollisuus kehittää näitä yhteisiä näkemyksiä, Lavrov sanoo.
Suhteet Kiinaan ja kansainvälisen politiikan vaikutukset
Lavrov otti kantaa myös Venäjän ja Kiinan suhteisiin, joiden suurimmaksi haasteeksi hän näkee länsimaiden asettamat pakotteet Venäjälle. Hänen mukaansa nämä rajoitukset ovat viivästyttäneet "hyvin lupaavia" yhteishankkeita Kiinan kanssa.
- Meillä ei ole koskaan ollut niin hyviä ja luottamuksellisia suhteita Kiinan kanssa kuin nyt, Lavrov sanoi. Hän lisäsi, että Yhdysvaltojen tulisi ymmärtää, että Venäjä ei koskaan riko sopimuksiaan tai poliittisia velvoitteitaan Kiinaa kohtaan.
Tulevat viikot ja kuukaudet näyttävät, miten nämä keskustelut vaikuttavat Ukrainan sotaan ja laajempiin kansainvälisiin suhteisiin.
Teknologia perinteisten joukkojen sijaan
Yhdysvaltain ulkoministeri Marco Rubio vahvistaa että Ukrainan ja Yhdysvaltojen Saudi-Arabiassa 11. maaliskuuta käydyissä neuvotteluissa oli esillä mahdollisista "alueellisista myönnytyksistä" osana Venäjän kanssa neuvoteltua ratkaisua.
Yhdysvaltojen ulkoministeri on kommentoinut rauhanturvaajien mahdollista roolia viittaamalla muihin vaihtoehtoihin, kuten satelliittivalvontaan ja teknologisiin ratkaisuihin. Tämä voidaan tulkita merkiksi siitä, että myös Yhdysvallat pitää perinteisten rauhanturvajoukkojen lähettämistä ongelmallisena. Mahdollisesti Yhdysvallat haluaa välttää suoraa osallistumista tai eskalaation riskiä ja nähdä teknologian tehokkaampana tapana valvoa tilannetta.
Myös Ukrainan presidentti Zelenskyin mukaan Ukrainan kansainvälisten kumppaneiden tukea tarvitaan täydellisen aselevon "tekniseen valvontaan".