Traficom vastaanotti ennätysmäärän valituksia verkkoalustoista – Instagram, Facebook ja TikTok suurennuslasin alla
Suurin osa Traficomin käsittelemistä valituksista liittyy tilanteisiin, joissa käyttäjien tilejä on rajoitettu verkkoalustoilla.
Kello 21:06 Teksti: Nina Laakso/ 24-verkkolehti
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on vastaanottanut vuoden 2024 aikana yhteensä 61 valitusta, jotka liittyvät Euroopan unionin digipalveluasetuksen noudattamiseen suurilla verkkoalustoilla. Marraskuussa valituksia kertyi ennätykselliset 30 kappaletta – lähes puolet koko vuoden ilmoituksista. Valitukset kohdistuivat erityisesti suuriin sosiaalisen median alustoihin, kuten Instagramiin, Facebookiin ja TikTokiin.
Traficomin projektipäällikkö Jarmo Riikonen pitää kehitystä myönteisenä ja näkee valitusten lisääntymisen merkkinä siitä, että kansalaiset ovat alkaneet tiedostaa digipalveluasetuksen tarjoamat oikeudet.
- Valituksilla voi olla konkreettista vaikutusta verkkoalustojen toimintaan. Ne antavat meille myös arvokasta tietoa ongelmista, joita asetuksen noudattamisessa ilmenee, Riikonen toteaa.
Digipalveluasetus: parempia oikeuksia käyttäjille
Helmikuussa 2024 voimaan astunut digipalveluasetus on suunniteltu vahvistamaan käyttäjien oikeuksia ja parantamaan verkkoalustojen turvallisuutta ja läpinäkyvyyttä. Asetus asettaa alustoille velvoitteita, joiden tarkoituksena on suojella käyttäjiä ja varmistaa oikeudenmukainen kohtelu.
Esimerkiksi, jos käyttäjän tuottamaa sisältöä poistetaan tai hänen tilinsä käyttöä rajoitetaan, alustan on annettava selkeät perustelut päätökselle. Lisäksi käyttäjälle on kerrottava, miten päätöksestä voi valittaa. Myös laittomasta sisällöstä tehdyt ilmoitukset on käsiteltävä, ja ilmoituksen tehneelle on annettava tieto toimenpiteistä, jotka ilmoitus on aiheuttanut.
Valitukset painottuvat tilien rajoittamisiin
Suurin osa Traficomin käsittelemistä valituksista liittyy tilanteisiin, joissa käyttäjien tilejä on rajoitettu verkkoalustoilla. Traficomin tehtävänä on vastaanottaa valitukset ja tarvittaessa siirtää ne toimivaltaiselle viranomaiselle, jos kyseessä on monikansallinen yritys. Esimerkiksi suuria sosiaalisen median alustoja valvoo EU-komissio yhteistyössä jäsenmaiden viranomaisten kanssa.
Näin toimit, jos kohtaat ongelmia verkkoalustalla
Traficom muistuttaa käyttäjiä seuraavista toimenpiteistä, jos he kohtaavat ongelmia verkkoalustoilla:
- Dokumentoi ongelma: Ota kuvakaappaukset ja tallenna linkit sekä alustojen kanssa käyty viestintä.
- Tee ilmoitus alustalle: Noudata alustan omia ohjeita, jotka löytyvät yleensä sen tukisivustolta.
- Odota vastausta: Alustojen on käsiteltävä ilmoitukset kohtuullisessa ajassa ja annettava selkeät perustelut päätökselleen.
- Ota yhteys Traficomiin: Jos vastausta ei tule tai se on puutteellinen, tee valitus Traficomille ja liitä mukaan kaikki asiaan liittyvät tiedot.
Valitusten merkitys kasvaa
Traficomin saamien valitusten määrä viittaa siihen, että digipalveluasetus on alkanut saavuttaa tavoitteitaan. Kansalaiset ovat aktiivisempia oikeuksiensa puolustamisessa, ja alustojen on otettava velvoitteensa vakavasti. Valitukset eivät ainoastaan edistä käyttäjien oikeusturvaa, vaan ne myös pakottavat verkkoalustat parantamaan toimintaansa ja noudattamaan EU-lainsäädäntöä entistä tiukemmin.