Terveelliset elämäntavat ovat paras suoja sydänperäistä äkkikuolemaa vastaan

Niin järkyttävää kuin äkillinen sydänperäinen kuolema onkin, useimmissa tapauksissa tätä hengenvaarallista tapahtumaa edeltää sydänsairaus, jota voidaan hoitaa hyvin. Noin 80 prosentissa tapauksista syy on diagnosoimaton pitkäaikainen sepelvaltimotauti.
- Tutkimukset ovat osoittaneet, että noin 80–90 prosenttia kaikista sydänkohtauksista selittyy olemassa olevilla riskitekijöillä ja suojaavien tekijöiden puutteella. Tämä koskee maailmanlaajuisesti sekä naisia että miehiä ja kaikkia ikäryhmiä, korostaa kardiologi, professori Dr. med. Bernhard Schwaab, Saksan sydänsäätiöstä.
Sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskitekijöitä ovat tupakointi, korkea verenpaine, diabetes, kohonnut kolesteroli ja liikalihavuus. Suojaavia tekijöitä ovat esimerkiksi riittävä liikunta, terveellinen ruokavalio, rentoutuminen ja säännöllinen uni. Terveelliset elämäntavat voivat viivästyttää sydän- ja verisuonitautien puhkeamista.
- Se tarkoittaa, että elät lähes kymmenen vuotta pidempään ilman sydänkohtausta, aivohalvausta tai sydämen vajaatoimintaa - vain terveellisten elämäntapojen kautta, ilman lääkitystä.
Jopa ihmisillä, joilla on perinnöllinen taipumus, esimerkiksi jos sydänkohtauksia tai aivohalvauksia esiintyy usein heidän suvussaan ja siten sydän- ja verisuonitautien sukutaakka on suuri, terveelliset elämäntavat voivat estää tai ainakin viivästyttää sydän- ja verisuonitautien esiintymistä. Näillä ihmisillä ei ole siis mitään syytä heittää pyyhettä kehään.
- Väite, että terveelliset elämäntavat eivät auta muutenkaan, ei ole totta – päinvastoin! Mitä suurempi perinnöllinen taakka on, sitä suurempi on terveellisten elämäntapojen suojaava vaikutus. Tämä koskee myös ihmisiä, joilla on sydänsairaus, joilla on muita liitännäissairauksia, kuten diabetes, joilla on erityisen suuri sydän- ja verisuonisairauksien tai ennenaikaisen sydänkuoleman riski. He voivat myös vähentää merkittävästi riskiään, Schwaab korostaa.
Saksassa kuolee vuosittain arviolta 65 000 ihmistä sydänperäiseen äkkikuolemaan. Suomessa vastaavasti arviolta noin 10 000 ihmistä.