Sosiaalisen median huijarit: digiajan viihdyttäjät vai painajaiset?

19.01.2025

Vaikka huijarit aiheuttavat harmia, heidän metkunsa voivat toisinaan tuntua lähes viihdyttävältä. Mutta loppujen lopuksi huijarit ovat vakava ongelma. Pidetään yhdessä huolta somemaailmasta ja ei anneta vahingon kiertää. 

KUVITUSKUVA
KUVITUSKUVA

Kello 20:00. Teksti: Nina Laakso/ 24-verkkolehti

Sosiaalisen median maailmassa kohtaa mitä moninaisempia ilmiöitä – osa huvittaa, osa pelottaa, ja osa saa sinut pyyhkimään kätesi pois koko touhusta. Yksi näistä ilmiöistä on huijarit, jotka käyttävät luovuutta väärällä tavalla. Otetaanpa suurennuslasin alle, miten nämä digiajan rosvot yrittävät harhauttaa meitä ja miten voimme varautua heidän metkuihinsa.

Kun "kaverisi" pyytää puhelinnumeroasi – älä anna sitä!

Oletko koskaan saanut viestiä fb-kaveriltasi, joka vaikuttaa yllättävän lyhytsanaiselta ja vähän epämääräiseltä? "Hei, voisitko lähettää puhelinnumerosi?. 

Älä lähetä, ei hän aio sinulta kysyä puhelimitse kuulumisia. Kun klikkaat hänen profiiliaan, kaikki näyttää normaalilta – paitsi että kaverilistasi kaverin fb-sivu on huijarin kaappaama.

Tämä rosvous ja huijaus toimii näin:

Huijari kaappaa esimerkiksi facebook-profiilin, usein pienen huolimattomuuden seurauksena, liian helpon salasanan. He myös ahkeroivat puhelinnumeroita pyytäen. Tässä he ovat onnistuneet monenkin kohdalla ja haluat myös sinulta sen.

Huijari käyttää aiemmin kaapattua fb-tiliä lähettääkseen viestejä kaverilistalla oleville henkilöille, pyytäen puhelinnumeroita. Kyseessä on yleensä "arvontaan osallistuminen". Jos suostut puhelinnumerosi antamiseen, saatat saada tekstiviestin, jossa on "koodi" . Huijari pyytää sinua lähettämään itselleen tämän koodin jota tarvitsee "arvontapalkinnon lunastamiseen". Tätä koodia huijari käyttää tosiasiassa kirjautuakseen fb-tilillesi, muuttaen salasanasi, ja näin ollen huono arvontaonni osui sinulle - et enää itse pääse tilillesi. Hyvästi facebook-tili!

Romanssihuijarit – "olen elämäsi rakkaus ja rahasi lainaaja"

Toinen some-maailman tragi-koominen ilmiö on romanssihuijarit. Nämä ovat usein charmantteja ja vakuuttavia tyyppejä, jotka aloittavat keskustelun lämpimästi, ystävällisesti – ja ennen pitkää he kertovat uskomattomia tarinoita elämästään. Mutta kas kummaa, heidän elämänsä on täynnä esteitä, jotka voit ratkaista vain yhdellä tavalla: rahalla. Sinun rahoillasi!

He voivat esiintyä esimerkiksi varakkaina liikemiehinä, jotka eivät juuri nyt pääse käsiksi varoihinsa, mutta tarvitsevat apuasi pienen summan verran.

Armeijan upseereina, jotka kaipaavat kotiin, mutta lentoliput maksavat ihan liikaa.

Sairaan vanhempina, joiden ainoa toivo on juuri sinun avokätinen lahjoituksesi, tai maailman toiselta laidalta joku erittäin sairas, jopa kuolinvuoteeltaan, ottaa yhteyttä juuri sinuun ja haluaa lahjoittaa sinulle miljoonia perintönä. 

Älä lähetä tietojasi ja passi-tai muita henkilöllisyystodistus kopioita huijarille. Miljoonia et saa, mutta tietojasi voidaan käyttää muihin huijauksiin.

Älä myöskään lähetä rahaa lentolippuihin, "rakkaasi" ei tule todennäköisesti koskaan nousemaan mihinkään koneeseen. Saat toki lennokkaita tekosyitä, miksi tapaaminen ei nyt vaan millään onnistunut.

Romanssihuijarit ovat mestareita manipuloimaan tunteita, joten varovaisuus on tärkeää. Muista: aidot romanssit eivät vaadi pankkisiirtoja.

Laittomat rahankerääjät 

Sitten on niitä huijareita, jotka vetoavat ihmisten haluun auttaa, kertoen sydäntä särkeviä tarinoita. Profiilit voivat olla aitojen ihmisten hallinnoimia, mutta rahan keräämiset jo sinänsä laittomia, varsinkin kun raha-apua pyydetään julkisesti.

Näitä tapauksia voi olla vaikea havaita, sillä kukapa ei haluaisi auttaa lasta, joka tarvitsee rahaa sairaalahoitoon, tai perhettä, joka on menettänyt kaiken tai fb-kaveria jonka jääkaappi on jo tyhjänä kolmatta päivää. Ennen kuin teet lahjoituksen, tarkista aina taustat:

Onko keräys rekisteröity tai onko siitä tehty pienkeräysilmoitus poliisille?

Onko profiili uusi ja täynnä epäilyttävää toimintaa?

Onko tarina liian dramaattinen ollakseen totta?

Kuinka varautua huijareihin?

Älä koskaan jaa henkilökohtaisia tietoja, kuten puhelinnumeroasi tai pankkitietojasi somessa tai yksityisviesteissä tuntemattomille joita et ole tavannut.

Käytä vahvoja salasanoja ja vaihda niitä säännöllisesti.

Ole skeptinen – jos jokin kuulostaa liian hyvältä tai pahalta ollakseen totta, se todennäköisesti ei ole totta. 

Ilmoita epäilyttävistä tileistä sosiaalisen median alustoille, jotta muut säästyvät samalta kohtalolta.

Vaikka huijarit aiheuttavat harmia, heidän metkunsa voivat toisinaan tuntua lähes viihdyttävältä. Mutta loppujen lopuksi huijarit ovat vakava ongelma, ja monelle painajainen. Pidetään yhdessä huolta somemaailmasta ja ei anneta vahingon kiertää.