Näkökulma: Unelma vai selviytymistaistelu – onko Suomesta tulossa uusi Amerikka?

04.04.2025

Suomessa pitäisi rakentaa unelmaa, joka ei perustu yksilön selviytymiseen – vaan yhteiseen vastuuseen. 

Kello 22:34. Teksti: Nina Laakso / 24-verkkolehti

Työttömyys nousee, tuet laskevat, ja ihmiset jätetään yksin. Hallitus rakentaa Suomea, jossa yksilön selviytymistä korostetaan – mutta yhteiskunnan tuki vetäytyy.

 "Amerikkalainen unelma" vetoaa ajatukseen, että jokainen voi menestyä, jos vain yrittää tarpeeksi. Mutta Yhdysvalloissa tämä unelma on usein saavutettavissa vain harvoille – niille, joilla on varallisuutta, kontakteja tai suojaverkko. Nyt sama unelma ollaan tuomassa Suomeen, jossa pärjää tai putoaa.

Työttömyys kasvaa, tukia leikataan

Tilastokeskuksen mukaan Suomen työttömyysaste oli tammikuussa 2025 8,3 %, kun se vuotta aiemmin oli 7,6 %. Nuorten työttömyys nousi jopa yli 20 prosentin. Samaan aikaan konkurssien määrä kasvoi: helmikuussa niitä oli 342, eli 18 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Toisin sanoen: työpaikat vähenevät. Mutta hallitus ei reagoi tukemalla ihmisiä vaikeuksissa – vaan leikkaamalla työttömyysturvaa, asumistukea ja sosiaaliturvaa.

Samaan aikaan ruoka, asuminen ja muut välttämättömät menot kasvavat.

Onko tämä työllisyyspolitiikkaa vai surkea näytelmä, jossa päähenkilö on jo jätetty lavan ulkopuolelle?

Tukien leikkaukset eivät luo työpaikkoja. Ne luovat epävarmuutta. Ne eivät lisää yrittäjyyttä. Ne estävät sitä. Ne eivät kannusta, vaan painavat. Ja kun ihminen painuu riittävän alas, ei enää ole kyse valinnoista – vaan selviytymisestä. 

Ristiriitojen hallitus

Nykyiset hallituspuolueet moittivat edellistä hallitusta työttömyyden hoidosta ja vanhusten kaltoinkohtelusta yksityisissä hoivakodeissa. Nyt samat puolueet ovat itse vastuussa tilanteesta, jossa työttömyys kasvaa ja säästöjä haetaan ikäihmisten hoidosta.

Missä on moraalinen johdonmukaisuus? Miksi asiat, jotka aiemmin olivat  "pöyristyttäviä", ovat nyt "välttämättömiä toimia"?

Työllistymisen realismi unohtuu

Työttömyysturvaa on leikattu perustelulla, että se "kannustaa" työnhakuun. Mutta missä ovat työpaikat, jos yrityksiä kaatuu? Onko hakijalla koulutus? Entä yrittäjyys? Moni poliitikko toistaa mantraa yrittäjyydestä ratkaisuna – unohtaen, että yrittäminen vaatii pääomaa, riittävää taitoa ja puhtaat luottotiedot, joita monella työttömällä ei enää ole. Jos sähkölaskut ja vuokrat jäävät maksamatta, yrityksen perustaminen ei ole realismia. Se on vitsi.

Hyvinvointivaltiosta markkinayhteiskuntaan

THL varoittaa, että sosiaaliturvaleikkaukset lisäävät eriarvoisuutta ja muuttavat suomalaisen sosiaalipolitiikan suuntaa pysyvästi. Tästä on kyse: arvovalinnoista, ei vain talouspäätöksistä.

Jos hyvinvointivaltiota puretaan pala palalta, mitä jää jäljelle? Markkinayhteiskunta, jossa pärjää se, jolla on valmiiksi varaa. Se ei ole suomalainen unelma. Se on kylmä, raaka todellisuus.

Miten tästä eteenpäin?

Suomessa pitäisi rakentaa unelmaa, joka ei perustu yksilön selviytymiseen – vaan yhteiseen vastuuseen. Yhteiskunta, jossa myös vaikeuksiin joutunut saa uuden mahdollisuuden. Yhteiskunta, jossa ihmisarvo ei ole kiinni palkkakuitista tai yrittäjästatuksesta.