Yhdysvallat: Ukrainan sota on epäsuora Yhdysvaltojen ja Venäjän välinen konflikti

06.03.2025

Trumpin hallinnon linja vaikuttaa olevan, että sota maksaa liikaa ja että Ukraina on joutunut suurvaltojen pelinappulaksi.  

Yhdysvaltain ulkoministeri Marco Rubio. Kuva: Yhdysvaltain ulkoministeriö
Yhdysvaltain ulkoministeri Marco Rubio. Kuva: Yhdysvaltain ulkoministeriö

Kello 10: 00. Teksti: Nina Laakso / 24-verkkolehti

Yhdysvaltain ulkoministeri Marco Rubio on todennut, että Ukrainan sota on käytännössä "epäsuora sota" Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä. Hän korosti, että presidentti Donald Trump pyrkii saattamaan konfliktin päätökseen, ja kritisoi pitkäaikaista avustuspolitiikkaa Ukrainalle.

- Trump näkee tämän pitkittyneenä ja jumittuneena sotana. Rehellisesti sanottuna kyseessä on ydinasemahdin, Yhdysvaltojen, ja Venäjän välinen epäsuora sota. Tämä on saatava päätökseen, Rubio sanoo.

Rubio kritisoi aiempaa strategiaa, jossa Ukrainalle luvattiin tukea "niin kauan kuin tarvitaan", pitäen sitä epärealistisena. Hänen lausuntonsa tuli pian sen jälkeen, kun Valkoinen talo ilmoitti keskeyttävänsä tilapäisesti taloudellisen avun ja tiedustelutiedon jakamisen Ukrainalle. Päätös liittyy Trumpin viime viikolla käymään kiivaaseen tapaamiseen Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Hänen mukaansa, Valkoisessa talossa 28. helmikuuta Zelenskyin, J.D Vancen ja Trumpin välinen julkinen riita kärjisti tilannetta entisestään. Hän kuitenkin ilmaisi tyytyväisyytensä siihen, että Yhdysvaltojen linjaa on arvioitu uudelleen ja totesi, että rauhan saavuttaminen vaatii myönnytyksiä molemmilta osapuolilta.

- Ukrainalaisten on oltava neuvottelupöydässä, se on heidän maansa. Venäläisten on oltava siellä myös, ja vain presidentti Trump voi tehdä sen mahdolliseksi. Se on ollut ja on edelleen tavoitteemme, Rubio muistutti.

Trumpin hallinnon linja vaikuttaa olevan, että sota maksaa liikaa ja että Ukraina on joutunut suurvaltojen pelinappulaksi. Trump ja hänen tiiminsä eivät välttämättä näe Venäjää liittolaisena, mutta he eivät myöskään pidä Ukrainan tukemista enää Yhdysvaltojen etujen mukaisena. Yhdysvaltojen on parempi vetäytyä ja keskittyä omiin etuihinsa. 

Venäjä on esittänyt julkisesti hyökkäykselleen monia perusteluja, kuten turvallisuushuolia ja väitteitä lännen vaikutuksesta Ukrainassa, mutta ei ole virallisesti sanonut, että kyseessä olisi ollut "kosto" Yhdysvalloille. Toisaalta Venäjä on toistuvasti syyttänyt Yhdysvaltoja ja Natoa siitä, että ne "provosoivat" sodan laajentamalla Naton vaikutusvaltaa ja aseistamalla Ukrainaa jo ennen sotaa.  

Euroopalle tämä tilanne voi olla vaikea. Euroopan maat joutuvat päättämään, jatkavatko ne yksin Ukrainan tukemista jos Yhdysvallat vetäytyy täysin vai etsivätkö ne myös kompromissia Venäjän kanssa. 

Trumpin kannalta kyseessä voi olla myös laskelmointia: jos sota loppuu hänen kaudellaan, hän voi esittää itsensä "rauhan presidenttinä".