Miksi musiikki tuntuu niin hyvältä? Uusi tutkimus paljastaa aivojen kemiallisen salaisuuden

20.04.2025

Tutkimuksen löydökset avaavat uusia mahdollisuuksia musiikkipohjaisten hoitomuotojen kehittämiseen. 

Musiikin kuunteleminen ei ole vain passiivista viihdettä. KUVITUSKUVA
Musiikin kuunteleminen ei ole vain passiivista viihdettä. KUVITUSKUVA

Kello 21:14. Teksti: Nina Laakso/ 24-verkkolehti

Turun PET-keskuksen tuore tutkimus paljastaa, että lempimusiikin kuuntelu aktivoi aivojen opioidijärjestelmää – samaa järjestelmää, joka liittyy syömisen, seksin ja kivunlievityksen tuottamaan mielihyvään. Tämä on ensimmäinen kerta, kun musiikin tuottama mielihyvä yhdistetään suoraan aivojen opioidireseptoreihin.

Tutkimuksessa osallistujat kuuntelivat omaa lempimusiikkiaan samalla kun heidän aivotoimintaansa mitattiin PET-kuvantamisella ja toiminnallisella magneettikuvauksella. Tulokset osoittavat, että musiikki saa aikaan opioidien vapautumista useilla mielihyvään liittyvillä aivoalueilla. Mitä enemmän opioidireseptoreita henkilöllä oli, sitä voimakkaammin hänen aivonsa reagoivat musiikkiin.

Erityisen mielenkiintoista on havainto, että opioidien vapautuminen liittyi myös fyysisesti koettuihin "vilunväristyksiin" – ilmiöön, jonka moni tunnistaa musiikista saadun voimakkaan tunne-elämyksen yhteydessä.

Tämä osoittaa, että musiikin kuunteleminen ei ole vain passiivista viihdettä, vaan se vaikuttaa syvällisesti aivojen mielihyvämekanismeihin.

Tutkimuksen löydökset avaavat uusia mahdollisuuksia musiikkipohjaisten hoitomuotojen kehittämiseen esimerkiksi kroonisen kivun tai mielenterveysongelmien hoidossa. Se antaa myös tieteellistä pohjaa sille, miksi musiikki on niin monelle ihmiselle tärkeä osa elämää – vaikka se ei ole eloonjäämisen kannalta välttämätöntä, se on kemiallisesti palkitsevaa.

Tutkimuksen rahoitti Suomen Akatemia, ja se julkaistiin European Journal of Nuclear Medicine -lehdessä 4. huhtikuuta 2025.