Hallituksen leikkaukset uhkaavat matalapalkkaisten vanhempien ja yksinhuoltajien asumisturvaa

06.08.2024
KUVITUSKUVA

Kello 22.34. 24-verkkolehti

Hallituksen tekemät leikkaukset ovat ajaneet asunnottomuuden uuteen kriisiin Suomessa, kun matalapalkkaiset vanhemmat ja yksinhuoltajat ovat joutuneet asumisen epävarmuuden kynnykselle. Tilanne on lähes ennennäkemätön ja uhkaa kasvattaa lasten ja nuorten eriarvoisuutta monin tavoin.

Uusien, 30.7.2024 julkaistujen tilastojen mukaan asuntohäädöt ovat lähteneet merkittävään nousuun. Vuoden 2024 tammi-kesäkuussa häätöjen määrä kasvoi keskimäärin viidenneksellä koko maassa. Erityisesti Helsingissä tilanne on huolestuttava, sillä häätöjen määrä nousi 24 prosenttia verrattuna edellisvuoteen.

Leikkaukset sosiaaliturvaan ja kolmannen sektorin toiminnan rajoitukset ovat asettaneet matalapalkkaiset perheet erityisen vaikeaan tilanteeseen. Sininauhasäätiön kehittämisjohtaja Leena Rusi kertoo, että esimerkiksi pienituloisten perheiden asumistuen leikkaaminen pakottaa perheet etsimään halvempia asuntoja kauempaa, mikä vaarantaa lasten koulunkäynnin, sosiaaliset suhteet ja vanhempien työssäkäynnin.

Vuonna 2023 Suomessa oli 123 asunnotonta perhettä, joissa yhteensä 180 lasta. Yli 60 prosenttia näistä perheistä oli maahanmuuttajataustaisia. Tämä on huolestuttava kehitys maassa, joka on aiemmin ollut tunnettu onnistuneesta asunnottomuuden torjunnasta.

Järjestöjen rooli asunnottomuuden ehkäisyssä on ollut merkittävä, mutta nyt niiden toimintamahdollisuuksia on kavennettu valtionavustusten leikkauksilla. Järjestöille suunnattua tukea ollaan leikkaamassa noin 150 miljoonalla eurolla vuoteen 2027 mennessä, mikä vaarantaa erityisryhmien palvelut ja asumisneuvonnan.

Asumisneuvonta on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi torjua asunnottomuutta, erityisesti maahanmuuttaneiden keskuudessa, kertoo Rusi. 

- Ilman riittävää tukea asunnottomuustyössä, monet hyviksi osoittautuneet toimintamallit joudutaan ajamaan alas, mikä lisää asunnottomuuden riskiä.

Tilanne ei ole kuitenkaan täysin toivoton. Asunto ensin -mallia kehittämällä ja lisäämällä yhteistyötä eri sektoreiden välillä voidaan edelleen luoda vaikuttavia malleja asunnottomuuden torjuntaan ja turvata haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten oikeuksia. On tärkeää, että asunnottomuuden ehkäisyyn suunnattu rahoitus pyritään turvaamaan kaikin mahdollisin keinoin.