GPS-häiriöt ilmailussa ei uusi ilmiö

05.05.2024
KUVITUSKUVA
KUVITUSKUVA

Mahdollisesti nykyiset häiriöt on sivuvaikutusta Venäjän omasuojasta, kerrotaan Traficomista. 

Kello 18.25. 24-verkkolehti

GPS-häiriöitä ilmailussa on esiintynyt jo vuosien ajan, eivätkä ne ole uusi ilmiö lentoliikenteelle. Yleensä häiriöitä havaitaan konfliktialueiden läheisyydessä, mutta ne eivät ole vaikuttaneet lentoturvallisuuteen merkittävästi. Nykyaikaisissa lentokoneissa on useita vaihtoehtoisia navigointijärjestelmiä, mikä takaa turvallisen lennon.

Traficomin mukaan GPS-häiriöistä on saatu enemmän ilmoituksia tänä vuonna sekä Suomen ulkopuolelta että kotimaan alueelta. Suomalaiset lentoyhtiöt ja lennonvarmistusorganisaatiot raportoivat havainnoista virastolle. Traficom korostaa, että Suomessa lentäminen on edelleen turvallista, ja häiriöt vaikuttavat enemmänkin liikenteen suunnitteluun ja aikatauluihin kuin suoraan turvallisuuteen.

Häiriötilanteissa lennot ovat joutuneet laskeutumaan varakentille, koska suunnitelluilla laskeutumiskentillä ei ole ollut riittäviä navigointilaitteita GPS-häiriöiden aikana. Kaikille lennoille on etukäteen määritelty varakenttä, jonne tarvittaessa voidaan laskeutua.

Lennonjohdon tarjoama navigointiapu on lisääntynyt, mikä on osa normaalia toimintaa häiriötilanteissa.

GPS-häiriöitä voivat aiheuttaa tekniset vikatilanteet sekä tahallinen häirintä. Esimerkiksi Ukrainan dronehyökkäykset Venäjän energiainfrastruktuuria vastaan ovat voineet vaikuttaa häiriöiden voimistumiseen ilmailussa. Häirintää käytetään konfliktialueilla usein oman infrastruktuurin suojelemiseksi, ja sen vaikutukset voivat ulottua laajalle alueelle, kuten Suomen ilmatilaan.

Vaikka GPS on pääasiallinen navigaatiolähde ilmailussa, lentokoneissa on myös muita toimivia navigointijärjestelmiä, kuten inertianavigointi ja maalaitteisiin perustuva navigointi. Lennonjohto tarjoaa tarvittaessa ohjaussuuntia häiriötilanteissa, jotta lennot voivat sujua turvallisesti.